Bezorgdheid over verdwijnende zalen in Melsele

sabot

Op korte termijn dreigen zowel de zaal van café Kadans als de zaal van parochiehuis Sabot te verdwijnen. Dit zal een impact hebben op de verenigingen die in die zalen bijeenkomsten hebben of repeteren. Maar deze zalen worden ook gebruikt voor diverse activiteiten van verenigingen en particulieren. Van babyborrels tot en met privéfuiven. Groen-sp.a raadslid Issam Benali maakt zich ernstig zorgen en legde het probleem voor op de gemeenteraad.

Het sociale leven in Melsele is voor een groot stuk verbonden met deze twee locaties. Maar parochiehuis Sabot wordt eind 2018 afgebroken om plaats te maken voor serviceflats van het OCMW en sociale appartementen van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting. Café de Kadans staat te koop en het is niet zeker dat de huidige activiteit zal worden voortgezet en dat de zaal zal blijven bestaan.

Groen-sp.a raadslid Benali vroeg het gemeentebestuur om de evolutie van de zalen in Melsele in kaart te brengen en te bewaken dat er voldoende zalen beschikbaar blijven in Melsele. Indien nodig moet de gemeente het behoud van infrastructuur ondersteunen of de bouw van nieuwe infrastructuur faciliteren. Hij vroeg ook toelichting over de stand van zaken inzake het project dat op de plaats komt van Sabot. Het gemeentebestuur heeft immers in het verleden de belofte gedaan dat er opnieuw een zaal zou worden voorzien in het project.

De voorzitter van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting, Ann Cools en de voorzitter van het OCMW, Dirk Van Esbroeck bevestigden dat er een zaal komt in het nieuwe project. Deze zaal zou even groot moeten zijn als de huidige zaal op het gelijkvloers van Sabot, een goede 300 vierkante meter. De huidige zaal zal echter gesloten worden voor het einde van 2018, terwijl de bouw van de nieuwe zaal pas midden 2019 af zal zijn. Als tussenoplossing kan daarom de zaal van het oude CM-gebouw, naast Sabot, gebruikt worden totdat de nieuwe zaal er is.

Volgens schepen Smet zal ook OC Boerenpoort een oplossing kunnen bieden. Door het vertrek van volwassenonderwijs Vorming Plus zal daar veel ruimte vrijkomen. Er zal nu 600 vierkante meter ter beschikking zijn van verenigingen in plaats van de huidige 400 vierkante meter. En op de zolder komt er een polyvalente zaal van 100 vierkante meter vrij.

Raadslid Benali vindt het positief dat de zaal in het nieuwe project Sabot herbevestigd werd. En ook de vrijgekomen ruimte in OC Boerenpoort kan een positief effect hebben. Maar toch is hij ook kritisch. Zo heeft de gemeente in 2015 al beslist om het gemeentehuis van Melsele te verkopen en de permanentie van de dienst bevolking, het kantoor van de wijkagent en de bib in de toekomst in OC Boerenpoort onder te brengen. De extra ruimte zal dus zeer snel ingenomen zijn. De geplande verkoop van het oude gemeentehuis verhuis lijkt in dat opzicht op dit moment geen goede keuze. 

Maar bovenal heeft de gemeente te weinig aandacht voor het soort activiteiten dat plaatsvindt in Kadans en parochiehuis Sabot. De fuiven die in Kadans gegeven worden, vergen een geluidsdichte zaal. Maar ook de babyborrels, repetities, eetfestijnen en andere activiteiten kunnen omwille van het lawaai niet zomaar een plaats krijgen in OC Boerenpoort of de nieuwe zaal. Op de concrete vraag of de nieuwe zaal geluidsdicht gemaakt zal worden en gebruikt zal kunnen worden voor de hierboven genoemde activiteiten kon het gemeentebestuur geen antwoord geven. Raadslid Benali blijft dus zeer bezorgd over de toekomst.

Meer info: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-beveren/verenigingen-krijgen-onderdak-in-boerenpoort-a3088167/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s