Strijd tegen sociale dumping, ook in Beveren

grote-foto-p2-lokaal-artikel-2

Op de gemeenteraad werden de lastvoorwaarden vastgesteld voor de bouw van het nieuwe administratief centrum. Op basis van deze voorwaarden kunnen bouwaannemers offertes indienen. De kost van het nieuwe administratief centrum wordt geraamd op 43.130.671,60 euro. Vele bedrijven en werknemers zullen maandenlang in de weer zijn. Dat kan dus best op een sociale en milieuvriendelijke manier gebeuren.

Op aansturen van raadslid Benali besliste de gemeenteraad dat aannemers die een offerte indienen, een toelichting zullen moeten geven op welke manier zij inspanningen zullen leveren inzake milieuprestaties. Zij zullen moeten aangeven of ze inspanningen doen om milieuvriendelijke producenten te selecteren, om milieuvriendelijke constructiemethodes te hanteren, om transporten van en naar de werf te reduceren en of ze een actief recyclagebeleid zullen toepassen.

Om het project sociaal te omkaderen zullen de uitvoeringsvoorwaarden van het lastenboek uitgebreid worden met een tekst waarin de inschrijver zich er toe verbindt om toe te zien op de 5 basisnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie tijdens de volledige uitvoering van de opdracht en doorheen de ganse toeleveringsketen. Die 5 basisnormen zijn: het verbod op dwangarbeid, het recht op vakbondsvrijheid, het recht van organisatie en collectief overleg, het verbod op discriminatie inzake tewerkstelling en verloning en de minimumleeftijd voor kinderarbeid.

Er is nog een lange weg te gaan om de aanbestedingsdossiers van de gemeente Beveren goed te omkaderen op sociaal en milieuvlak. Maar deze beslissing betekent wel een stap vooruit in de strijd tegen sociale dumping in onze gemeente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s