Gemeente Beveren moet jeugdcheque onmiddelijk invoeren!

Gezin

Groen-sp.a raadslid Issam Benali pleit voor een snelle invoering van de jeugdcheque, die de afgeschafte gezinspremie moet vervangen. De jeugdcheque werd beloofd voor 2014, maar uit het antwoord van de burgemeester op de gemeenteraad blijkt dat ze zelfs in 2015 nog niet ingevoerd zal worden.

De jeugdcheque werd beloofd voor 2014, maar uit het antwoord van de burgemeester op de gemeenteraad blijkt dat ze zelfs in 2015 nog niet ingevoerd zal worden

Het gemeentebestuur van CD&V en N-VA schafte de teruggave voor nutsvoorzieningen of gezinspremie af bij haar aantreden. Deze premie diende om gezinnen met kinderen te helpen met het betalen van de dure nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit) en bedroeg 200 tot 347 euro per gezin dat in aanmerking kwam. De beloofde vervanging en invoering van een jeugdcheque is er intussen nog steeds niet.

“In juni 2014 gaf schepen Demeulemeester (N-VA) van sociale zaken aan dat ze dit in 2014 nog ging invoeren. De cheques zouden met terugwerkende kracht worden toegekend aan gezinnen met kinderen. Ook in de gemeentelijke premiebrochure was de jeugdcheque aangekondigd voor 2014. In december klonk het plots dat het voor 2015 zou zijn. Er waren zelfs gelden voorzien in de begroting van 2014, maar niets werd uitgevoerd”, stelt raadslid Benali. “Op die manier bespaart het gemeentebestuur jaarlijks nog eens 150.000 euro op sociaal beleid”.

Op die manier bespaart het gemeentebestuur jaarlijks nog eens 150.000 euro op sociaal beleid

Opvallend was dat schepen Demeulemeester burgemeester Van De Vijver liet antwoorden op de gemeenteraad. Hij stelde dat de jeugdcheque veel besprekingen vergt. Van De Vijver betwijfelt of de premie in 2015 het daglicht zal zien. Bovendien kan de meerderheid nog niet duidelijk maken waarvoor de premie gebruikt zal kunnen worden en welk bedrag er tegenover zal staan. Voor Groen-sp.a is het geduld op: veel sociaal zwakke gezinnen met kinderen wachten al 2 jaar vruchteloos op ‘een cheque’ die het verlies van de gezinspremie moet compenseren. De oppositiepartij ziet hierin dan ook een koude besparingsmaatregel, zonder een degelijk alternatief aan te bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s