Groen-sp.a Beveren hekelt besparing in sociale premies

De oppositie in de Beverse gemeenteraad is niet akkoord met de besparingen in de gemeentelijke sociale premies.

Die waren opgenomen in het besparingsplan dat het Beverse gemeentebestuur in december vorig jaar goedkeurde. Net als in andere departementen werd ook hier een lineaire besparing van 15 procent vooropgesteld.

“Maar nu is duidelijk geworden dat de besparing veel verder gaat dan dat”, zegt gemeenteraadslid Issam Benali (Groen-sp.a). “We vinden het onbegrijpelijk dat zo drastisch wordt gesnoeid in premies die ten goede komen aan de zwaksten in onze gemeente.”

De vroegere sociale premies worden omgevormd tot vier nieuwe premies: een zorgpremie kinderen, een zorgpremie volwassenen, tussenkomsten in vervoerskosten voor personen met een handicap en een kindcheque.

De besparing gebeurt in de eerste plaats door het verlagen van de premiebedragen. De zorgpremie kinderen (316 euro per jaar) moet de premie vervangen voor wie een zwaar gehandicapt kind ten laste heeft (372 euro per jaar). De zorgpremie volwassenen (816 euro per jaar) vervangt de premie voor mantelzorg (840 euro per jaar) en de tussenkomsten in vervoerskosten voor personen met een handicap worden verminderd van 10 eurocent naar 8,5 eurocent per kilometer. “Maar de besparing wordt vooral gehaald door het uitsluiten van een aantal potentiële gebruikers”, stelt Benali vast. “Zij die al genieten van de Vlaamse zorgverzekering vallen vanaf nu uit de boot en ook de graad van zorgbehoefte is opgetrokken.” (Het Laatste Nieuws)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s