Tijd voor elektronisch stemmen in Beveren

20140528-114748-42468681.jpg

In Beveren wordt nog steeds met potlood en papier gestemd. Dit zorgt er voor dat achter de schermen ná het kiezen heel wat bijzitters stemmen moeten tellen. Dit tellen duurt soms tot middernacht! Bovendien is het tellen van vooral de voorkeurstemmen niet zo precies.

Bij het tellen van de stemmen van de verkiezing voor het Vlaams parlement in Beveren werd een test gedaan met het elektronisch tellen van de stembrieven. Daarbij moesten papieren stembrieven door de bijzitters ingevoerd worden in een computer in plaats van met pen en papier geteld. Als getuige zat ik zelf in zo’n telbureau. Om 20u waren zij nog maar halfweg, terwijl het telbureau ernaast dat op de traditionele manier werkte, reeds om 18u30 gedaan had.

Dit systeem, een halfslachtige ‘elektronische’ oplossing heeft dus gezorgd voor zeer veel vertraging met gefrustreerde bijzitters als gevolg. Ik heb op de gemeenteraad voorgesteld om dit systeem negatief te evalueren. De burgemeester was niet zo negatief over dit concept. De mensen die hebben moeten tellen tot 23u zullen alleszins zijn mening niet delen.

Wat onze Groen-sp.a-fractie betreft, toont dit nog eens de nood aan om over te gaan tot elektronisch stemmen in Beveren en de automatische verwerking van de gegevens die daar bij hoort. Enkele jaren geleden kreeg het gemeentebestuur de kans van de Vlaamse overheid om in het elektronisch stemmen in te stappen en heeft die toen laten liggen. Ondertussen is ook gebleken dat elektronisch stemmen in Vlaanderen zo goed als foutloos verloopt. Daarom vroeg ik op de gemeenteraad om bij een nieuw aanbod de kans te grijpen. De burgemeester bleef hier echter zeer onduidelijk over.

Het is tijd dat we als gemeente de 21e eeuw binnentreden en dat we stoppen om mensen onnodig een volledige dag te belasten met het tellen van papieren stemmen. Voor de volgende verkiezingen zetten we dit terug op de agenda!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s