(a)sociaal beleid in Beveren

gemeentehuis2

Op de gemeenteraad van 17 december hield ik de volgende tussenkomst over het (a)sociaal beleid in Beveren. Het nieuwe meerjarenplan belooft niet veel goeds voor wie niet in het plaatje past van CD&V en N-VA.

Volgens de omgevingsanalyse in de brochure van het meerjarenplan kent Beveren een sterke vergrijzing. Maar wat gebeurt er voor de ouderen? De rusthuizen kosten binnenkort bijna €200 euro meer per maand. De teruggave van de onroerende voorheffing wordt sterk beperkt. De diensten voor gezins- en bejaardenzorg die kwalitatieve zorg aan ouderen bieden en bijna zonder uitzondering net boven of net onder break-even draaien, verliezen hun subsidiëring. We hebben meer gezins- en bejaardenzorg nodig, maar we jagen de diensten weg in plaats van ze aan te trekken. Tot zover beleidsdoelstelling 3: “zorgcontinuüm en vraaggestuurde zorg”. Wat krijgen de ouderen wel? Een vingerwijzing omdat ze alle gelden voor de premie algemene educatie opsouperen aan kook- en taallessen. Wat zegt het bestuur daarmee aan de ouderen met een beperkt inkomen of pensioen: uw kot in en ga wat tv kijken! Nooit bij stil gestaan dat die mensen die lessen volgen om uit hun sociaal isolement te komen?

De gezinnen zijn echter niet beter af. De ristorno op nutsvoorzieningen aan grote gezinnen wordt afgeschaft. De geboortepremie? Afgeschaft! En daar bovenop hogere personenbelasting, zonder enige return voor de gezinnen. Het is een retorische vraag, maar wat gebeurt er voor de gezinnen in Beveren?

Maar het ergste is wat men de personen met een handicap aan doet. Op de gemeenteraad in het begin van dit jaar vroeg ik de gemeenteraad om voldoende jobs voor sociale en beschutte werkplaatsen te voorzien, naast meer sociale criteria bij uitbesteding. Beveren deed mooi werk door de Wase Werkplaats de groenwerken te laten doen. Maar in het kader van de besparing op werkingsmiddelen wordt unilateraal een besparing op het budget opgelegd van 10%. Ondertussen ben ik te weten gekomen dat dit betekent dat 10% van de werknemers in de Beverse groendienst economisch werkloos gezet zal worden en indien geen nieuwe opdrachten binnen komen er 10% ontslagen zullen volgen! De subsidiëring van beschermde werkplaatsen verdwijnt én de huur van de gebouwen wordt opgetrokken. En dat voor een organisatie die het reeds zeer moeilijk heeft.

Daarnaast worden de toelagen voor zwaar gehandicapten en de vakantietoelagen voor mindervaliden en zwaar gehandicapten afgeschaft. En ja, er wordt geschermd met een jeugdcheque en met een zorgpremie. Maar het is nu al duidelijk dat dat een mager alternatief zal zijn. Op de commissie van schepen Demeulemeester is letterlijk gezegd dat de omvorming naar deze premies een besparingsoperatie is. Niet meer, niet minder. Er wordt vooral nog wakker gelegen over wat het mooiste klinkt: een jeugdcheque of een kindcheque. Niet over de gevolgen ervan.

Je zal maar in Beveren wonen en meerdere kinderen hebben, 60+er zijn of een handicap hebben. De boodschap is duidelijk: in Beveren is vooral plaats voor een modelgezin van 2 werkende ouders met 2 gezonde kinderen. Al de rest moet maar rekenen op wat de hogere overheden voor hen willen doen. Solidariteit is geen kerntaak van de gemeente! Een gezin met twee werkende ouders is bovendien ook interessanter om te belasten.

De kracht van verandering is verworden tot de kracht van verarming. Het zal aan de winter liggen en ik ben zelf ook verkouden. Maar ik vind dat het in Beveren plots wat kouder is geworden. En om die andere metafoor te gebruiken: bruisen doet het hier zeker ook niet meer.

Want laat mij duidelijk zijn: voor mij hebben beide partijen boter op het hoofd. De N-VA heeft nooit gepretendeerd een sociaal voelende partij te zijn. Maar heel wat CD&V-kandidaten schitteren iedere verkiezing weer in een ACW-brochure. Misschien zijn de ACW-vleugels door de recente perikelen niet veilig genoeg meer om onder te schuilen. En is bijgevolg een sociaal beleid geen prioriteit meer voor CD&V. Maar wees dan eerlijk: er is geen sociale CD&V. Als het er op aan komt, zorgen jullie in Beveren liever voor warm water in een subtropisch zwembad dat jaarlijks 2 miljoen euro kost dan voor warm water bij de mensen thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s