Gemeentebestuur Beveren verhoogt belastingen ondanks verkiezingsbelofte

Groen sp.a

Vandaag heeft het college in algemene lijnen de meerjarenplanning 2014-2019 voorgesteld. Opvallend is dat ondanks de verkiezingsbeloften van CD&V en N-VA er toch een stevige belastingverhoging zit aan te komen.

Enkele voorbeelden die in het plan staan:

– personenbelasting van 4 naar 5%

– opcentiemen onroerende voorheffing van 1200 naar 1400

– prijs huisvuilzak +30 cent

– waterheffing wordt opgetrokken

In de komende weken volgen er nog heel wat gemeenteraadscommissies over het meerjarenplan. Volg deze website voor meer informatie over de inkomsten en uitgaven die de komende jaren gepland staan! Hieronder vind je alvast het persbericht dat we vanavond verstuurden:

Persbericht Groen-sp.a-Beveren: CD&V en N-VA breken verkiezingsbelofte

Vanavond werd een eerste voorstelling gegeven van het beleidsplan van de nieuwe Beverse CD&V-N-VA-meerderheid. We wachten de besprekingen in de verschillende gemeenteraadscommissies tijdens de komende dagen nog af om een algemeen en meer diepgaand oordeel uit te spreken over de besparingsvoorstellen en nieuwe beleidsinitiatieven van de meerderheid, maar het lijkt er alvast op dat er de komende 5 jaar weinig nieuwe initiateven genomen zullen worden.

Maar wat nu al direct in het oog springt, is de beslissing van CD&V en N-VA om de personenbelasting te verhogen van 4% naar 5%. Daarmee breken beide partijen één van hun belangrijkste verkiezingsbeloften.  Heel wat kiezers van beide partijen komen nu dus bedrogen uit.

In het programma van N-VA Beveren voor de verkiezingen van oktober 2012 stond: “Ondanks de uitdagingen willen wij de gemeentebelasting op het tarief van 4% behouden. N-VA engageert zich om de globale belastingdruk voor de burger stabiel te houden gedurende de volgende zes jaar.”

Een verkiezingsprogramma had CD&V Beveren in 2012 niet, maar Marc Van de Vijver was in maart 2012 wel zeer duidelijk: “Als ik burgemeester blijf, zal ook de komende zes jaar de personenbelasting in Beveren 4% blijven.” Met die belofte werd ook uitgepakt op de website van CD&V-Beveren (zie: http://beveren.cdenv.be/nieuws/burgemeester-reageert-scherp).

Deze verkiezingsbelofte werd ten slotte ook expliciet overgenomen in de prioriteitennota die bij de start van de CD&V-N-VA-coalitie in oktober van 2012 werd opgesteld. De laatste zin van punt 20 in die prioriteitennota stelt: “De 4 procent personenbelasting zal de volle zes jaar behouden blijven.”

We hebben begrip voor het feit dat er nood is aan nieuwe inkomsten om de bestaande dienstverlening te behouden, maar zien hiervoor andere mogelijkheden. We denken daarbij onder meer aan de invoering van een taks op de opslag van nucleair afval in de kerncentrale van Doel. We werken momenteel aan een meer gedetailleerd alternatief budgettair plan voor Beveren. Daarin zullen we aantonen dat ook in budgettair moeilijkere tijden, toch een uitdagend groen en sociaal project voor onze gemeente mogelijk is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s